Вода на пляжах Харкова не відповідає гігієнічним нормативам. Про це повідомили в лабцентрі.

За результатами останніх лабораторних досліджень у воді виявили перевищення за вмістом кишкових паличок. Не рекомендується купатися на таких пляжах:

  • "Удянський",
  • Олексіївський лугопарк,
  • Журавлівський гідропарк,
  • Безлюдівська водойма,
  • Петренківська водойма,
  • Основ'янське озеро.

Перелік пляжів, які наразі є небезпечними для купання, є на карті, яка оновлюється при отриманні нових результатів лабораторних досліджень.

Що робити, якщо підозрюєш у себе кишкову паличку

Насамперед потрібно запобігти зневодненню та втраті організмом солей. Треба слідкувати за водно-сольовим балансом, пити багато води (чистої, якщо ви перебуваєте в місцевості, де ймовірне зараження води, обирайте бутильовану воду, або принаймні прокип'ятіть ту, яку маєте).

Не зайвими будуть спеціальні розчини для регідратації та ентеросорбенти (допоможуть вивезти з організму токсини). Далі допомога симптоматична. Є температура - прийміть жарознижувальні препарати, болить голова - знеболювальне. Однак, якщо ваш стан не покращується - обов'язково зверніться до лікаря.

Які пляжі в Харківській області взагалі не планують відкривати

Про те, що цього сезону відкривати пляжі не будуть, заявляли в Солоницівці, а також Мереф'янській та Чугуївській громадах. Крім того, звісно, будуть закриті для відпочинку пляжі, розташовані на територіях, що були окуповані або де велися бойові дії - там можуть бути вибухонебезпечні предмети.