Корабель SpaceX Dragon відлетів у космос із лабораторією з Харкова на борту. Дружина президента України Олена Зеленська повідомила, що у проекті взяли участь представники Малої академії наук України (МАН). Дві команди переможців всеукраїнського конкурсу – учні харківської гімназії №47 та Рішельєвського ліцею з Одеси – створили міні-лабораторії, які потім помістили на борт корабля.

Українські діти вирушили до США та спостерігали за стартом ракети на мисі Канаверал. 27 листопада відбулося стикування з Міжнародною космічною станцією (МКС). На орбіті корабель Dragon залишатиметься близько 45 днів.

Що це за міні-лабораторія від харківських школярів?

Харківські школярі вивчали поведінку стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації, зокрема вплив мікрогравітації на структуру пломб та міцність їх з'єднання із зубами.

Впоратися із завданням дітям було непросто. Будівля гімназії №47 у Харкові у липні була зруйнована прямим ракетним ударом. Але вчитель забрав роботу учнів із зруйнованого класу та школярі завершили проект.

Робота одеситів присвячена вирощуванню кристалів калію (ІІІ) гексаціаноферату. У ході експерименту учні з'ясують, чи гравітації на процес формування кристалів, їх розміри, кількість і форму.

Паралельно школярі продовжать працювати на землі, щоб порівняти результати космічних досліджень із земними.

Україна стала третьою державою після США та Канади, яка відправила шкільні експерименти до космосу.

Корабель Dragon із науковим вантажем вирушив у політ 26 листопада. Це 56-й запуск SpaceX та п'ятий запуск цього року. Раніше, 22 листопада, було здійснено спробу запуску цієї місії, але вона була невдалою через погодні умови.

Загалом на борту корабля перебувало 3,5 тонни вантажу. Крім "дитячих" експериментів будуть проводитись і дорослі. Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) проводить серію дослідів з вирощування в космосі різних рослин та квітів. На Міжнародній космічній станції (МКС) спробують виростити карликові помідори. Цей досвід може бути корисним майбутнім тривалим космічним місіям.

Також на МКС будуть доставлені потужніші сонячні батареї, які дозволять продовжити модернізацію орбітальної станції та мікроскоп для спостереження за змінами в імунній системі екіпажу.