Харків виступив проти участі російських спортсменів в Олімпіаді. Про це повідомили у міськраді.

Міськрада сьогодні, 28 лютого, прийняла звернення до міжнародних організацій та міст-партнерів Харкова про недопущення участі російських та білоруських спортсменів в Олімпійських іграх та Азіатських іграх.

У документі сказано, що пропозиції Міжнародного олімпійського комітету щодо допуску російських та білоруських спортсменів як "нейтральних" є наругою над пам'ятю загиблих українців. Станом на лютий 2023 року в Харкові внаслідок обстрілу пошкоджено 99 спортивних споруд та п'ять закладів спортивного призначення. Захищаючи Україну, від рук російських загарбників загинуло 15 харківських спортсменів.

Незважаючи на це, російські та білоруські спортсмени схвалюють війну проти України, відкрито беручи участь у "Z-парадах" або підтримують її мовчки. У міськраді зазначили, що "неможливо уявити на п'єдесталах українських атлетів поруч із російськими та білоруськими" і назвали позицію МОК "умиротворенням агресора".

Харківська міськрада закликала міжнародні організації та міста-партнери висловити рішучу позицію Міжнародному олімпійському комітету, національним олімпійським комітетам країн світу та міжнародним спортивним федераціям, щоб росіян та білорусів не допускали до змагань до повного виведення російських військ з України.

Наприкінці січня президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна розпочне міжнародну кампанію, щоби не допустити російських спортсменів до участі в Олімпійських Іграх. Президент МОК Томас Бах, у свою чергу, сказав, що хоче "вивчити можливість" повернення атлетів з Росії та Білорусі до міжнародного спорту навіть попри те, що це може бути причиною бойкоту змагань з боку України.

Олімпійські ігри 2024 мають пройти в Парижі.