На Харківщині стародавній курган повернули державі. Про це повідомили у прокуратурі.

У 2020 році Старовірівська сільрада Красноградського району передала у власність фізичній особі земельну ділянку площею 2 га та вартістю майже 320 тисяч гривень, розташовану за межами населених пунктів громади.

Зазначається, що на частині земельної ділянки розташований древній курган, який датується приблизно III тис. до н. е. і є пам'яткою археології місцевого значення. Цей курган занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Нововодолазький районний суд Харківської області розглянув позовну заяву окружної прокуратури та повернув територію кургану у власність держави.

Кургани третього тисячоліття до нашої ери – це штучні пагорби, створені людьми в період бронзового віку (III-II тисячоліття до н.е.) у Євразії. Там ховали правителів, воїнів та вищих чиновників. У курганах можуть бути останки померлих, а також різні предмети, які були з ними поховані. Ці знахідки дозволяють вченим вивчати технологію, ремесло, вірування та звичаї того часу.

У Харківській області є безліч курганів, датованих різними історичними періодами. Найбільш відомими та масовими є кургани стародавніх скотарів, які на території Харківщини сходять якраз до ІІІ тисячоліття до нашої ери. Кургани стародавніх скотарів знаходяться переважно на правому березі річки Лопань.

На жаль, дуже багато курганів Харківщини розорювалися як за часів СРСР, так і зараз. У 2012 році тодішній начальник управління культури та туризму ХОДА Дмитро Кузнєцов заявив, що практику безсистемного розорювання археологічних курганів у Харківській області буде припинено шляхом укладання охоронних договорів. Вже 2021 року в районі Циркунів археологи досліджували кургани, частину яких було розорано у 1980-ті роки. В одному з них знайшли жіноче поховання із рештками різних предметів, у тому числі золотої пластини та бронзового дзеркала.