Харківський університет повітряних сил імені Кожедуба оголосив набір студентів, які стануть операторами зенітних ракетних систем IRIS-T, NASAMS, Patriot, SAMP/T. Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

Підрозділи протиповітряної оборони України вже отримали на озброєння одні із найсучасніших зенітних ракетних комплексів у світі – IRIS-T, NASAMS, Crotale, Aspid, Avenger, Gepard та інші. На черзі – Patriot та SAMP/T.

У Повітряних силах зазначили: систем ставатиме дедалі більше, і в майбутньому вони повністю замінять старий парк радянської техніки. Саме тому Повітряним силам потрібні мотивовані захисники та захисниці, здатні опанувати цю зброю та стати на оборону країни. Стати професійним захисником неба можна у Харківському національному університеті Повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Поки військовий виш розосереджений по всій країні, процес навчання продовжується і в Україні, і за кордоном. У період воєнного часу молоді люди мають можливість вступити до університету за спрощеною процедурою. Детальну інформацію про набір у ХНУВС можна отримати за телефонами 097-442-66-29; 066-156-39-53.

IRIS-T - це короткодіюча ракета повітря-повітря, розроблена в Німеччині і вироблена кількома країнами, зокрема Швецією, Норвегією та Грецією. Вона може вражати цілі на відстані до 25 км і здатна маневрувати, щоб слідувати за ціллю навіть за її активного маневрування.

NASAMS – зенітна ракетна система, розроблена в Норвегії та США. Вона призначена для захисту важливих об'єктів та територій від загроз повітряного простору на середніх та великих дистанціях. Ракетні комплекси здатні одночасно вражати 72 цілі. У США вони прикривають Вашингтон і округ Колумбія з 2005 року. За даними американських ЗМІ, кілька ЗРК NASAMS охороняли другу церемонію інавгурації президента Джорджа Буша-молодшого (20 січня 2005 р.) і залишилися для прикриття Білого дому.

Patriot - це зенітна ракетна система середньої та великої дальності, вона розроблена в США та використовується багатьма країнами, включаючи Німеччину, Японію, Корею та Саудівську Аравію. Patriot здатний вражати цілі до 160 км і має різні модифікації.

SAMP/T - зенітна ракетна система короткої та середньої дальності. Система може бути використана як для оборони військових об'єктів та міських територій, так і для захисту великих промислових об'єктів та критичної інфраструктури. SAMP/T використовує ракету Aster 30, здатну вражати цілі з відривом до 120 км і на висоті до 20 км. Система також включає багатофункціональний радар, призначений для виявлення, ідентифікації та супроводу цілей на відстані до 400 км, а також для забезпечення цілевказівки ракетам. Вона також має можливість відстежувати і вражати кілька цілей одночасно. SAMP/T була вперше прийнята на озброєння французькою армією у 2011 році. Вона експлуатується Італією та Саудівською Аравією, а також була замовлена Катаром та Індією.

Всі ці системи ППО мають різні характеристики та застосовуються для різних завдань. Якщо IRIS-T найчастіше використовується для ближнього захисту та маневреності, NASAMS – для середнього захисту важливих об'єктів та територій, то Patriot – для дальнього захисту національної території та промислових об'єктів.