У центрі Харкова підлітки зібралися на масову бійку. За даними поліції, цей "флешмоб" прийшов із Росії.

За попередньою інформацією, у Харкові масову бійку зібралися влаштувати підлітки - шанувальники аніме "Hunter x Hunter", які називають себе "ПВК "Редан". Нещодавно подібні інциденти сталися у російських торгових центрах.

"Сьогоднішня подія на площі Конституції – ще один факт злочинної діяльності Росії, спрямованої проти наших дітей. Російські вбивці та мародери запустили флешмоб для підлітків, результатом якого мала стати масова бійка. Поліція оперативно затримала всіх, хто включився в цю небезпечну гру", - заявив глава Нацполіції Харківської області Володимир Тимошко.

За його словами, зараз поліція запрошує батьків підлітків, з ними зустрічатимуться ювенальні поліцейські та проводитимуть профілактичні бесіди.

"Я звертаюся до всіх дорослих. Підтримуйте з дітьми постійний зв'язок, допомагайте їм розібратися в тому, що відбувається, де добро, а де зло. Війна йде не лише на полі бою. Ворог хоче знищити нашу країну та використовує наших з вами дітей для досягнення своїх кровожерливих цілей", - додав Тимошко.

Хто такі "ПВК "Редан"

Рух "ПВК Редан" сягає корінням у японське аніме "Hunter x Hunter", де діє злочинна організація "Геней Редан", також звана "Павуком" або "Примарною трупою". Її символом є павук із цифрою "4". Представники субкультури кажуть, що не асоціюють себе з приватною військовою компанією, а називаються так лише "жартома".

З ким влаштовують бійки "реданівці"

Вони виступають проти мігрантів та вихідців з Кавказу, а також проти футбольних фанатів і так званих офніків. Зазвичай, представники цієї субкультури тримаються групами. Часто одна «банда» офніків викликає іншу на бійку, мета якої – з'ясування, хто ж із них сильніший. Вважається, що субкультура офніків сформувалася із футбольних фанатів.

"Редан" в Україні

Рух "ПВК Редан" вже проник і в Україну. У соцмережах пишуть, що "реданівці" були помічені не тільки у Харкові, а й у Івано-Франківську, а у Полтаві місцеві ЗМІ написали про сутичку у центрі міста, яку влаштували учасники руху – там, за інформацією журналістів, у бійці брало участь близько 100 підлітків.