Кредитний рейтинг Харкова вперше перевищив рейтинг України Рейтинг міста підтвердила рейтингова агенція Moody's Investors Service.

Moody's Investors Service - одне з провідних світових рейтингових агентств, яке надає кредитні рейтинги, досліджує та аналізує ризики.

Заступник міського голови - директор Департаменту економіки та комунального майна міськради Михайло Фатєєв повідомив, що через повномасштабну агресію РФ Moody's Investors Service знизило інвестиційний кредитний рейтинг України, але рейтинг Харкова залишився на колишньому рівні і вперше в історії перевищив рейтинг держави. До цього агентство дотримувалося правил, згідно з яким рейтинг територій не міг бути вищим від загальнодержавного.

У лютому 2023 року Мінфін повідомив, що Moody's Investors Service знизило кредитний рейтинг України з Caa3 на Ca. Зниження рейтингів обумовлене наслідками агресії РФ, яка, ймовірно, створить довгострокові проблеми для економіки та державних фінансів України, заявили в агентстві.

Ці проблеми збільшують ризики для стійкості державного боргу, роблячи реструктуризацію боргу ймовірно зі значними втратами для кредиторів з приватного сектору, вважає Moody's.

У травні 2022-го агентство знижувало рейтинг України з Caa2 до рівня Caa3 – ризики, близькі до дефолту з невеликим шансом на повернення коштів. Рівень Са характеризується так само, але ризики вважаються ще вищими.

У 2022 році Moody's знизило рейтинг Харкова з Caa2 до Caa3. І, за даними міськради, цей рейтинг залишається незмінним.

Кредитний рейтинг - це числова оцінка кредитоспроможності фізичної або юридичної особи, яка ґрунтується на її фінансовій та кредитній історії. Це оцінка ймовірності того, що позичальник буде здатний вчасно погасити свої кредити та інші фінансові зобов'язання.

Кредитний рейтинг може бути виражений як числом або буквеною оцінкою. Що вищий рейтинг, то нижча ймовірність того, що позичальник зіткнеться з проблемами під час отримання кредиту або інших видів фінансових послуг. Важливо зазначити, що кредитний рейтинг може впливати на можливість отримання кредитів і позик, а також на процентні ставки, умови кредитування та інші фінансові параметри.

Оцінка кредитного рейтингу ґрунтується на різних факторах, включно з історією платежів, боргами, рівнем доходів та іншими критеріями, які можуть варіюватися залежно від рейтингового агентства, яке видає рейтинг. Кредитні бюро використовують свої алгоритми та методології для оцінки кредитного рейтингу, тому оцінки можуть відрізнятися залежно від джерела.

Moody's Investors Service поряд зі Standard & Poor's і Fitch Ratings входить до "великої трійки" міжнародних рейтингових агентств.