Харківська область перевищила ліміти з електроенергії, у місті та області – аварійні відключення світла. Про це повідомили у "Укренерго".

Також аварійні відключення застосовуються у Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Київській, Черкаській, Житомирській, Волинській, Львівській, Рівненській областях. Протягом доби можливі аварійні відключення та в інших областях.

Якщо використовуються аварійні відключення, планові можуть не діяти. Щойно ситуація налагодиться, Харків та область повернуться до планових відключень електроенергії. Їхній графік на цей тиждень - тут.

В "Укренерго" зазначили, що чергова ракетна атака росіян 26 січня завдала суттєвих пошкоджень декільком об'єктам високовольтної мережі. За даними прес-офіцера Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександра Хорунжого, під час ракетних ударів 26 січня в Україні загинуло 11 людей. Росіяни випустили 55 ракет, 47 із яких збили наші захисники.

Енергосистема України вже пережила 13 ракетних атак ворога та 15 ударів БПЛА по енергооб'єктах. Крім того, понад 10 ГВт основних потужностей поки що недоступні українській енергосистемі, бо перебувають під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих південних територіях знаходиться більшість вітрових і сонячних електростанцій.