У Харкові судитимуть чоловіка, який заявляв, що в Україні створюють "брудну бомбу". Про це повідомили у прокуратурі.

За даними дізнання, 58-річний харків'янин систематично поширював у забороненій в Україні соціальній мережі повідомлення на підтримку російської армії та Володимира Путіна. Одне із повідомлень було таким: "ЗС РФ розбомбили весь чернігівський промзавод, де велися розробки урану зі створення брудної бомби. Іншими словами, укронацисти за підтримки США та НАТО планували створити атомну бомбу. Цілі всі знищені".

Чоловіка судитимуть у Червонозаводському районному суді Харкова за фактом публічного заперечення збройної агресії проти України та публічних закликів до підтримки рішень держави-агресора (ч. 1 ст. 111-1 КК України).

Що таке "брудна бомба"

Це, по суті, звичайна боєголовка чи снаряд, начинений радіоактивними речовинами чи промисловими чи медичними відходами з низьким рівнем радіації: цезієм, іридієм чи плутонієм. При детонації цього виду зброї не відбувається ядерний вибух з ланцюговою реакцією, а руйнівний ефект "брудної бомби" не більше ніж у звичайної бомби, скинутої з літака, або ракети. Але наявність радіоактивних частинок призводить до великого забруднення цілих районів.

На великих відстанях від місця вибуху небезпека існує лише тоді, коли люди вдихають пил, їдять забруднену їжу чи п'ють забруднену воду. Тому правила порятунку у разі застосування брудної бомби такі: прямуйте в укриття, залишайтеся там, слухайте подальші вказівки від органів влади, ДСНС чи поліції.