У Харкові змінили профіль низки шкіл та гімназій, а також змінили назви 31 навчального закладу. Відповідне рішення було ухвалено на сесії міськради.

Як заявили у Департаменті освіти, це було зроблено, щоб привести типи навчальних закладів у відповідність до вимог законодавства.

Чого в цьому випадку вимагає закон?

Відповідно до законів “Про освіту” та “Про повну загальну освіту“, замість загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів мають бути створені школи, гімназії та ліцеї:

  • Школа призначена для учнів 1-4 класів та дає початкову освіту;
  • Гімназія призначена для учнів 5-9 класів та дає базову середню освіту;
  • Ліцей призначений для 10-12 класів та дає профільну середню освіту.

Наприклад, Харківська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 121, у якій навчалися діти з молодших до старших класів, змінить і профіль, і назву. Тепер це “Комунальна установа “Харківська початкова школа №121”, яка даватиме лише початкову освіту з 1 по 4 клас.

Харківська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 96 стала “Харківською гімназією № 96”, в якій навчатимуться діти з 1 по 9 класи.

Харківська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 131 стала “Харківським ліцеєм № 131”. Тут, крім назви, нічого не змінюється. Діти навчатимуться з першого до старших класів.

Спеціалізовані школи І ступеня, що давали початкову освіту, отримали назву “Харківська початкова школа” з відповідним номером.

У законодавстві відсутні типи навчальних закладів, що існували раніше:

  • навчально-виховний комплекс;
  • загальноосвітня школа та спеціалізована;
  • школа із поглибленим вивченням окремих предметів.

А це означає, що ці навчальні заклади також мають бути перейменовані.

Наприклад, Харківський навчально-виховний комплекс №180, який давав початкову освіту, став “Харківською початковою школою №180” з тими самими функціями.

Повний список перейменованих та перепрофільованих навчальних закладів можна переглянути за посиланням.