У Чугуєві хочуть перейменувати близько 40 вулиць. У місті відбудуться громадські слухання, на яких оберуть нові назви.

Після повномасштабного вторгнення військ РФ в Україні розпочалася дерусифікація. Перейменовують вулиці, площі, театри, навчальні заклади, колишні назви яких були пов'язані з культурою та історією РФ або з радянським періодом. Демонтуються пам'ятники російським діячам культури та політики, діячам радянського періоду.

Чугуївська міськрада опублікувала список вулиць та провулків, що підлягають перейменуванню в Чугуєві та населених пунктах Чугуївської громади.

З карти планують прибрати імена композиторів Балакірєва та Чайковського, поета Дем'яна Бідного, генерала Ватутіна, солдата Матросова, першого космонавта Гагаріна, письменників Горького, Шолохова та Достоєвського, літературного критика Добролюбова, поетів Пушкіна, Лермонтова, Маяковського та Некрасова.

Місцева топонімічна комісія пропонує увічнити імена Леся Курбаса, Миколи Хвильового, Казимира Малевича, Василя Стуса, Олександра Довженка, Данила Галицького, гетьмана Сагайдачного, Пилипа Орлика, Михайла Грушевського, відомого музиканта Кузьми Скрябіна (сьогодення).

Пропозиції мешканців громади приймаються у письмовій/електронній формі до 26 лютого. Поштова адреса електронної пошти для пропозицій: м. Чугуїв, вул. Старонікільська, 35, e-mail: kultura.chuguev@ukr.net, тел. 050-233-02-88.

Автору пропозиції потрібно зазначити прізвище, ім'я, по батькові, адресу проживання, номер телефону.

Юридичні особи можуть подавати пропозиції у письмовій чи електронній формі із зазначенням їх повного найменування, коду ЄДРПОУ та адреси розташування.

Пропозиції щодо перейменування повинні містити історичну довідку та мотивоване обґрунтування.

Увічнення пам'яті конкретної людини можливе лише після її смерті та якщо людина:

  • зробила вагомий внесок у боротьбу за незалежність України проти РФ, розвиток української держави, підтримання міжнародного миру та безпеки, зміцнення міжнародного авторитету України;
  • здійснила героїчний поступок в ім'я батьківщини або Чугуївської громади;
  • зробила значний особистий внесок у розвиток науки, освіти, культури та інших сфер суспільного життя;
  • у випадку, якщо у людини, ім'я якої пропонується присвоїти, є родичі (діти, вдова, вдівець, а якщо їх немає – батьки, рідні брати та сестри), додається також їхня письмова згода на присвоєння імені.

Не допускається повторення вже існуючих назв. Назва має бути милозвучною, легко вимовлятися, не викликати неоднозначних асоціацій.

327701360-664763885425112-3362512561576474129-n327574428-1834334556941565-9222166243985595178-n