СБУ заочно оголосила екс-кандидату в мери Харкова Олександру Кондрусику про підозру у виправданні російської агресії в Україні та поширенні комуністичної символіки, повідомили в Офісі Генпрокурора України.

Олександр Кондрусик відомий у соцмережах під псевдонімом "Саша Псих". На своїх сторінках у Facebook він вказував, що навчався в Харківському педагогічному університеті імені Сковороди. У 2021 році був кандидатом у мери Харкова, але незадовго до голосування зняв свою кандидатуру і став довіреною особою ще одного кандидата - Віктора Величка з Куп'янська. 

За даними СБУ, Кондрусик виїхав із Харкова до Росії навесні 2022 року. Його підозрюють у неодноразовому поширенні на власній сторінці у Facebook комуністичної символіки та заяв із виправданням і запереченням збройної агресії РФ проти України, запереченням окупації частини України та глорифікацією представників збройних сил РФ.

Серед заяв, які поширював Кондрусик: "Україна обстрілює сама себе, зокрема й Харків", "харків'яни чекають на те, що в місто зайде російська армія", "Польща збирається собі забрати Західну Україну" та інші. Російські політичні пропагандисти активно цитують Кондрусика на своїх ресурсах.

Популярності набув фейк Кондрусика про те, що вулицю Пушкінську в Харкові перейменували на Британську. У травні 2022 року на будинках на вулиці Пушкінській відомий харківський художник Гамлет Зіньковський, який працює в стилі стріт-арту, зробив написи "вул. Британська". Але рішень про перейменування цієї вулиці міська рада не ухвалювала.