Харківські ЛГБТ-активісти провели акцію у метрополітені. Про це повідомила медіагрупа "Накіпело".

Незвичайний для періоду воєнного часу захід відбувся 25 вересня у напівзакритому режимі, за принципом "хто знає, той прийде". Про те, що своєрідний Метропрайд проходив без широкої рекламної кампанії, розповіла співорганізатор акції Ганна Шаригіна.

“Ми не робили відкриту акцію, не закликали людей приходити на наші заходи, тобто все було закрито та майже секретно. Це була така поступка з нашого боку, і це також про те, що ЛГБТ-люди не говорять або говорять дуже мало про свою ідентичність, тому що зараз для нас надважлива наша українська ідентичність”.

Первинність національної ідентичності під час акції мали позначити вишиванки. Вдягнувшись у національні українські костюми та озброївшись райдужними прапорцями, учасники прайду проїхалися трьома лініями підземки та відвідали 10 станцій. Таким чином, представники ЛГБТ і співчуваючі цьому руху громадяни привернули увагу громадськості до прав і свобод людини, а також шлюбної рівності.

1f1d1b26264454d5 92923a71ef2cfa95

За даними учасників параду, метро було обрано місцем проведення демонстрації з міркувань безпеки.

У самому метрополітені залишили підземну акцію без оціночних коментарів, лише розмістивши напередодні на офіційному сайті інформацію про те, що на території підземки заборонено проводити громадські заходи та вести агітаційну діяльність, а також проводити фото-, кіно-, відеозйомку без письмового дозволу перевізника.

Як повідомили SQ у метрополітені, акцію з підприємством не погоджували: офіційного листа на проведення заходу до метрополітену не надходило. Але в метро вирішили не втручатися в хід ХарківПрайду.

“На заході були присутні співробітники поліції. Ми як перевізник не можемо вживати заходів щодо пасажирів, які порушують громадський порядок, правила тощо”, - повідомили SQ у харківському метрополітені.

Нацполіція та СБУ, за словами організаторів акції, хоч і не вітали ідею ХарківПрайду, але виконали функції з охорони громадського порядку добре. Було зафіксовано лише один напад на учасника акції у центрі міста. Оскільки активіст ЛГБТ був у вишиванці та фотографувався на тлі державного прапора, організатори не можуть однозначно констатувати, яким із страхів керувалися нападники – гомофобією чи українофобією. За даними організаторів параду, стан здоров'я потерпілого – задовільний.

Харків не можна назвати українською столицею ЛГБТ, але акції спільноти у місті проходили неодноразово. Однією з наймасовіших стала акція 12 вересня 2021 року, яка зібрала близько сотні учасників. Парад проводився на проспекті Науки. Для охорони учасників було залучено кілька сотень правоохоронців та понад два десятки поліцейських автомобілів.

Фото: suspilne.media