Повторного наступу росіян зі своєї території на Чернігівську, Сумську та Харківську області, очікувати не варто через відсутність у окупантів необхідної кількості техніки і людей.

Таку думку висловив військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко повідомляє УНІАН. За його словами, сили росіян біля кордонів північних областей України недоукомплектовані, а ті, що є, розтягнуті вздовж усього кордону.

"На сьогоднішній день у Курській, Брянській і Бєлгородській областях Росії на кордоні з Україною зосереджено до 25 батальйон-тактичних груп, загальною чисельністю близько 17 тисяч осіб. Ці БТГр розтягнуті вздовж кордону і не являють собою зосередження в одній локації-секторі", - говорить Коваленко.

Експерт також зазначає, що штатна комплектація технікою у цих БТГр часом не досягає 50% і більше.

"Сумарна комплектація цих БТГр за боєздатною технікою:

  • танки - близько 100 замість штатних 275;
  • бойові бронемашини - трохи більше 360 замість штатних 825;
  • ствольна артилерія - 200 замість штатних 300;
  • реактивні системи залпового вогню - 30 замість штатних 300", - пише Коваленко.

Також Коваленко зазначає, що 25 російських БТГр фізично не здатні охопити фронт протяжністю 700 км - таку довжину кордону з Росією мають Сумська, Чернігівська Харківська області.

"З урахуванням же нинішньої якості російських підрозділів, професійного складу та комплектації їхній функціонал - 3 БТГр на 1 км фронту. Тобто, 25 БТГр можуть охопити максимум до 8 км фронту, що відповідає вузькоспрямованому наступу, наприклад, по трасі Е-105 на Харків або Н-07 на Суми. Але для цього, всю цю дефективну і недоукомплектовану масу слід сконцентрувати в одній локації, оголивши весь кордон", - каже військовий експерт.

За його словами, ті сили росіян, які зараз сконцентровані вздовж кордону на північно-східному напрямку, є стримувально-оборонними і покликані сковувати та відволікати на себе підрозділи ЗСУ. Також їх використовують як елемент провокацій і диверсій, зокрема, для артилерійських терористичних обстрілів території України.

"Саме тому все досить просто. Наступу з боку Курської, Брянської та Бєлгородської областей на Чернігівську, Сумську та Харківську, очікувати не варто. Проникнення ДРГ - так. Обстріли - так. Суїцидальні спроби захопити прикордонні села - так. Але не більше", - підсумував Коваленко.