У Харкові облаштували зразкове укриття в одній зі шкіл. Як розповіли у ХОВА, йдеться про науковий ліцей-інтернат "Обдарованість".

За словами міністра науки та освіти України Сергія Шкарлета, який у січні відвідав ліцей, він є одним із найкращих в Україні. Шкарлет зазначив, що це "той зразок, який треба передати всім іншим областям України для облаштування таких приміщень". Міністр додав, що сьогодні Харківщина – оплот усієї України, яка завжди тримала та продовжує тримати оборону. Навіть у тих областях, які межують із територією ведення бойових дій, "має розвиватися не лише оборонна стратегія, а й майбутнє – це наші діти", сказав міністр.

img-0901-1280x853-af5d img-0906-1280x853-c2a7 img-0907-1280x853-42ca img-0909-1280x853-e447

Як розповів голова ХОВА Олег Синєгубов, подібні укриття мають з'явитися у кожному освітньому закладі. Ліцей "Обдарованість" кілька разів потрапляв під обстріл окупантів за час вторгнення. У закладі завершують відновлювальні роботи за кошти із резервного фонду державного бюджету. Тут уже замінили понад 150 віконних блоків, у двох приміщеннях відремонтували покрівлю, а також відновили пошкоджене овочесховище.

За словами директора ліцею Валерія Поліванного, у закладі навчається 300 дітей із різних районів області. Тут навчаються талановиті, обдаровані діти, основний напрямок "Обдарованості" – природничо-математичний профіль. Поки що ліцей працює онлайн. На початку навчального року ліцею передали 15 ноутбуків від компанії Google та фонду ЮНЕСКО, які використовують вчителі для організації дистанційного навчання.

За даними на осінь 2022 року в Харківській області від російського обстрілу постраждали 512 об'єкти освіти. Школи ремонтуватимуть, але також – будуватимуть нові. Вже відомо, що нові школи збудують в Есхарі, Великих Проходах, Мерефі, Прудянці та Гоптівці Харківської області. Міська та обласна влада неодноразово зазначала, що всі новозбудовані чи відремонтовані школи мають бути обладнані укриттями.