У Харкові пролунає вибух – на Салтівці знайшли касетний снаряд. Про це повідомив міський голова Ігор Терехов.

За словами мера, в одному з найбільш постраждалих мікрорайонів Північної Салтівки рятувальники виявили сьогодні, 26 січня, ворожу "касету", що не розірвалася.

Касетний снаряд вмерз у землю і вивезти його з міста для знешкодження неможливо. Тому у ДСНС ухвалили рішення підривати касету на місці. Найближчим часом харків'яни можуть почути звук вибуху, мешканців просять не переживати - це планове розмінування. Терехов також закликав мешканців усіх районів Харкова, які перебували під обстрілами, бути більш обачними, бо невідомо, "скільки ще подібних подарунків "русского мира" в наших дворах".

У листопаді 2022 року на вул. Бучми на Північній Салтівці під час прогулянки двоє підлітків 12 та 15 років отримали осколкові поранення ніг внаслідок вибуху. За попередньою інформацією, тоді також спрацював касетний боєприпас. Підлітків доправили до лікарні у тяжкому стані.

Як розповів днями в ефірі телемарафону голова ХОВА Олег Синєгубов, якщо брати територію Харківської області за 100%, то поки що не розміновано навіть 10%. Якщо брати сільськогосподарські землі, то 60% їх поки що не можна використовувати за призначенням. Синєгубов зазначив, що зараз сапери сконцентровані на розмінуванні критичної енергетичної галузі, а також основних доріг. 24 січня було встановлено рекорд – за добу підрозділу ДСНС знешкодили 430 боєприпасів в області.

Що робити, якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет:

  • не наближатися до нього, відійти на безпечну відстань та не допускати інших людей;
  • повідомити про те, що трапилося за телефоном 101 або 102, вказати місце, де знаходиться вибухонебезпечний предмет, час його виявлення;
  • не можна чіпати небезпечну знахідку та переміщати її;
  • біля знайдених мін та снарядів не можна користуватися засобами радіозв'язку та мобільними телефонами – вони можуть спровокувати вибух. Тож, викликаючи рятувальників, варто відійти подалі;
  • якщо у районі виявлення вибухонебезпечного предмета проводяться будь-які роботи - негайно припинити їх.