Сирени у Харкові звучатимуть по-новому. Як повідомили у прес-службі обладміністрації, з 1 лютого сигнал про закінчення тривоги подаватиметься безперервною сиреною протягом 30 секунд.

Зараз про те, що небезпека минула, можна дізнатися лише з мобільного додатка "Повітряна тривога".

Майже протягом року повномасштабної війни РФ проти України Харківська область опинилася на другому місці за кількістю повітряних тривог. За даними Air-alarms.in.ua, з 24 лютого по 30 грудня минулого року в нашому регіоні пролунало 1547 сигналів тривог, сумарно вона тривала 1347,8 години.

З минулого листопада у Харківській області працюють 50 нових сирен. Голова обласної військової адміністрації Олег Синегубов заявив, що нові системи оповіщення ефективніші: вони оснащені потужнішим двигуном і мають цифрові блоки управління. Їх можна використовувати навіть у разі перебоїв зі світлом.

До початку повномасштабного вторгнення сирени виявилися несправними. З ремнем систему сигналізації вдалося відновити, але її частково було пошкоджено обстрілами. Влітку сигналами тривоги покривалось 70% території Харківської області.

Зараз багато харків'ян під час повітряної тривоги не йдуть у укриття, а продовжують займатися своїми справами, хоча військові та влада регулярно говорять про неприпустимість такої поведінки. Багато магазинів, ТРЦ, кафе, кінотеатрів та АЗС під час тривог не працюють. Наприклад, відвідувачам "Нікольського" в обов'язковому порядку при тривозі пропонують спуститися на підземний паркінг. Така практика набула широкого поширення після ракетного удару влітку 2022 року по ТЦ "Амстор" у Кременчуці.

Що робити при повітряній тривозі:

  • дотримуватися правил поведінки у місцях масового скупчення людей;
  • не залишати неповнолітніх дітей без нагляду;
  • у разі оголошення евакуації без паніки залишити приміщення, в якому ви перебуваєте;
  • під час евакуації не користуватися ліфтами, спускатися сходами, прямувати певними маршрутами до певних укриттів;
  • швидко без паніки зайняти місце у найближчому укритті;
  • якщо укриття немає поруч, можна сховатися за бетонними плитами;
  • зберігати спокій;
  • надати допомогу тому, кому вона потрібна.

Якщо ви знаходитесь під час повітряної тривоги вдома, дотримуйтесь "правила двох стін".