Російська ФСБ намагається використати харківських кримінальних авторитетів. Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данилов заявив, що у такий спосіб спецслужби РФ хочуть розхитати ситуацію в Україні напередодні нового наступу.

Данилов в ефірі національного телемарафону розповів, що на території України та інших держав продовжує працювати п'яте управління ФСБ. Є спроби залучити до співпраці кримінальних авторитетів із Харківської області, які зараз перебувають у Об'єднаних Арабських Еміратах.

Данилов закликав представників кримінального світу не йти на співпрацю з РФ, оскільки в Україні за це їх чекатиме в'язниця.

Також Данилов спрогнозував, що активні дії військ РФ в Україні розпочнуться за місяць-два.

Практика залучення кримінальних елементів участі у бойових діях вважається поширеною РФ. Генеральний штаб ЗСУ повідомляв, що члени приватної військової компанії "Вагнер" вербують до своїх лав українців, яких примусово вивезли на територію РФ до місць позбавлення волі. За даними Генштабу, активне вербування проводиться у Краснодарі.

У вересні минулого року 2022 року журналіст Саймон Островський опублікував відео, на якому людина, схожа на організатора ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, проводить вербування ув'язнених у російській колонії.