Село Синьківка в Куп'янському районі, яке розташоване на лінії фронту, практично стерте з лиця землі. Воно розташоване в 9-ти кілометрах на північний схід від Куп'янська. До війни там проживало близько 380 осіб.

Олексій Андрєєв жив у Синьківці 10 років: він переїхав туди з Харкова. Зараз виїхав, щоб залишитися живим, пише "Суспільне". Чоловік евакуювався серед останніх. У нього було велике господарство - барани, кози, кури, качки, гуси, і він не хотів їх кидати.

Олексій поїхав із села через тиждень після прильоту на вигін: тоді вбило вісім баранів. Кози залишилися цілі, але їх довелося продати. Курей і качок, які були на подвір'ї, побило осколками.

Дружину Олексія евакуювали в травні 2023-го. Жінка була поранена під час обстрілу.

"По будинку прилетіло 19 травня цього року. Я був на подвір'ї, дружина стояла біля льоху, тому що були весь час удари. І якраз наступне попадання було в будинок. Дружина якраз стояла на сходинці, і її хвилею знесло в льох. Пил стоїть. Я крикнув: "Жива?" Відповідає: "Жива, але немає ноги". Я пройшов до неї, почав відчиняти двері, а відчинити не можу. Її привалило цеглою, щебенем, усім, що повідлітало з гаража, з будинку", - розповів Олексій.

Олексій покликав допомогу. Жінку винесли з льоху, занурили в машину і відправили в лікарню в Куп'янськ. Потім вона поїхала до Харкова, звідти через Київ до Львова, далі - у Польщу, Німеччину і, нарешті, в Австрію. Там жінка проходить лікування. Їй зібрали ногу, але лікарі кажуть, що є ймовірність ампутації стопи.

Після поранення дружини Олексій повернувся в село, щоб дбати про господарство. Він думав, що ситуація стане кращою, але вона тільки загострилася.

Будинок Олексія сильно пошкоджений обстрілом: у даху - діра чотири на чотири метри. Старий будинок, де була кухня, практично знесено.

На кінець вересня, за свідченнями Олексія, у селі не залишилося цілих будинків. Повертатися Олексій не планує, бо Синьківка зараз - це тільки земля.

Єдиний документ, який є в Олексія, - виписка з лікарні. Паспорт привалило під час удару, коли поранило дружину. У Харкові чоловік планує відновлювати документи, потім - шукати роботу.