У Куп'янському районі Харківської області троє колаборантів організували спільний бізнес із росіянами і годували їхніх військових. Підозрювані - жителі смт Великий Бурлук віком від 32 до 37 років, повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула. 

Під час окупації Куп'янського району вони добровільно почали співпрацювати з військовими РФ. Навесні 2022 року чоловіки домовилися з окупаційною владою, що віддаватимуть їм частину доходів від своєї торгівлі.

Вони купили три вантажівки для перевезення бензину, солярки та скрапленого газу, організували канал постачання пального з окупованої Луганської області, після чого почали торгувати у своєму селищі. Продаж палива і розрахунки з постачальниками проводилися в російських рублях. Частина грошей надходила до російського бюджету.

Також фігуранти безкоштовно годували російських військових у своєму ресторані. 

Один із підозрюваних обійняв посаду в так званому "Великобурлуцькому територіальному управлінні військово-цивільної адміністрації Куп'янського району". Він допомагав російським військовим викрадати у місцевих фермерів і вивозити в РФ пшеницю. 

Напередодні звільнення Куп'янського району підозрювані втекли і зараз переховуються на непідконтрольних територіях. 

Триває слідство за ч.4 ст.111-1 (колабораційна діяльність, вчинена за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від трьох до п'яти років.