РФ почала скидати на Харківську область хімічні авіабомби, про це в ефірі "Суспільне. Спротив" згадав речник прикордонного загону "Сталевий кордон" Іван Шевцов.

За його словами, щоденно РФ завдає близько 10 авіаударів по прикордонних населених пунктах Харківщини, зазвичай з використанням КАБів та ХАБів.

КАБ – це керована авіаційна бомба. Таку бомбу скидають із літака, причому для запуску КАБа літакам необов’язково входити у зону враження ППО. Чим вище й на більшій швидкості літак скидає КАБ, тим далі летітиме бомба.

23 січня РФ уперше скинула контрольовані авіабомби на Козачу Лопань. Пошкоджені газові та електромережі. Жителів Козачої Лопані закликають евакуюватися. Інформацію про евакуацію можна отримати у Дергачівському гуманітарному центрі або у старости селища. 

ХАБ - хімічна авіаційна бомба, що призначена для зараження місцевості (акваторії), повітря, військової техніки та матеріальних засобів, а також для ураження живої сили отруйними речовинами. До прикладу, ХАБ-250 містить до 250 кг отруйної речовини. Під час вибуху заряду руйнується тонкостінний корпус ХАБ, рідкий вміст боєприпасу розпилюється на всі боки, вражаючи людей і заражаючи місцевість.

Конвенція про заборону хімічної зброї, яка набула чинності 1997 року, забороняє розробку, виробництво, зберігання і використання хімічної зброї та зобов'язує її учасників ліквідувати всі її запаси.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch 2017 року випустила доповідь, в якій йшлося, що хімічну авіабомбу радянського виробництва використовували в сирійському місті Хан-Шейхун того ж року.

В свою чергу, представник Центру досліджень трофейного і перспективного озброєння та військової техніки Андрій Рудик розказав, що у грудні був зафіксований 81 випадок застосовання росіянами газових гранат з отруйними газами, а загалом від початку вторгнення - 626 випадків хіматак.

Крім того, за його словами, РФ розробляє нові газові гранати з хлорацетофеноном. Рудик наголосив, що є вірогідність того, що РФ надалі може вдатися до застосування прямо заборонених Конвенцією 1993 року бойових отруйних речовин.