Через війну у харківських джерелах зіпсувалася вода. Про це повідомили у обласному лабцентрі.

Так, з 16 по 22 серпня у Харкові та області в рамках щоденного моніторингу з якості та безпеки питної води із мереж централізованого питного водопостачання досліджено 79 проб води на санітарно-хімічні показники та 116 проб на мікробіологічні показники епідемічної безпеки. За результатами досліджень питної води з розподільної мережі водогонів міста Лозова та смт Сахновщина Красноградського району 8 проб не відповідали вимогам Державних санітарних норм і правил "Показники безпечності та окремі показники якості питної води в період воєнного стану та надзвичайних ситуацій іншого характеру", затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 22 квітня 2022 року № 683.

За результатами досліджень проб води з природних джерел на території міста Харкова не відповідали вимогам гігієнічних нормативів за показниками епідемічної безпеки проби води з наступних каптажів: парк Юність, Олексіївська балка по вул. Клочківській, джерела поблизу Петренківського водоймища та у Манжосовому Яру.

"Це свідчить про мікробне забруднення підземних водоносних горизонтів і прогностично несприятливо, оскільки за період ведення бойових дій питома вага проб води з відхиленнями від нормативів значно зросла. У зв'язку нагадуємо, що вода з усіх природних джерел (незалежно від результатів досліджень) придатна для вживання лише після попереднього кип'ятіння", - зазначили у лабцентрі.

Також є інформація про високий вміст нітратів у воді з джерела в парку "Юність", що перевищує гігієнічний норматив у 1,75 раза. Таку воду категорично не можна використовувати для вигодовування немовлят та малолітніх дітей та не рекомендується вживати іншим людям.