У цукерках "Мирель" виробництва Харківської бісквітної фабрики виявили підвищений вміст трансжирних кислот. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі Харківської області.

Цукерки експортувалися з України до Естонії. За словами експертів-дієтологів, трансжири – це різновид ненасичених жирів, які від звичайних жирів відрізняються структурою та властивостями. Вони є в натуральних продуктах харчування – молоці, різних видах м'яса, але їх вміст там замалий, щоб завдавати якоїсь шкоди організму.

Інша справа - трансжири промислового виробництва, які одержують із рідких рослинних олій. Постійне вживання трансжирів збільшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, підвищує рівень "поганого" холестерину, сприяючи утворенню холестеринових бляшок. Крім того, часте вживання трансжирів може провокувати пухлини, рак легень, кишечника та простати, погіршувати пам'ять.

Наявність трансжирів у продукті виробники повинні вказувати на етикетці, там вони можуть позначатися як маргарин, рослинний жир, кулінарний жир, частково гідрогенізований рослинний жир, частково гідрогенізовані жирні кислоти, фритюрний жир, комбінований жир, олія гідрогенізована.