Жителі Козачої Лопані Харківської області отримали квитанції з боргами за спожите під час окупації селища російське світло. Про це йдеться в сюжеті "Факти ICTV".

Козача Лопань розташована буквально за два кілометри від кордону з РФ. Селище було в окупації з першого дня війни. Звільнили Козачу Лопань тільки у вересні 2022 року.

Під час окупації російські військові провели в селище лінію електропостачання з території РФ для своїх потреб. Місцеві жителі також стали активно користуватися російським світлом, вмикаючи усі побутові електроприлади - кажуть, "щоб хоч так шкодити окупантам".

У 2023 році жителям Козачої Лопані прийшли платіжки з величезними сумами за спожите світло - але від українських енергетиків. Квитанції отримали навіть державні установи.

Причина виявилася в лічильниках українського енергозбуту, які рахували спожиті російські кіловати.

Голова Дергачівської міської військової адміністрації В'ячеслав Задоренко розповів, що звернувся до представників влади з проханням допомогти відрегулювати систему перерахунку показників електролічильників, щоб списати з мешканців Козачої Лопані та інших населених пунктів, що перебували в окупації, борги за спожите російське світло.