"Укрзалізниця" планує в тестовому режимі запровадити в поїздах жіночі купе. Про це повідомили у прес-службі компанії.

Наразі розробляються IT-рішення, компанія проводить консультації з юристами, міжнародними та українськими громадськими організаціями.

За словами голови правління АТ "Укрзалізниця" Євгена Лященка, залізничники уважно вивчили світовий досвід, адже жіночі купе або вагони існують у деяких країнах Азії та були протестовані в Європі. В Україні їх тестуватимуть протягом кількох місяців, після чого буде чи ні ухвалено рішення "про масштабування". Це залежатиме від реального попиту та відгуків. Ідею пілотного проєкту із запуску окремих купе для жінок підтримала також Олена Шуляк, голова комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України.

На першому етапі купити квитки в жіночі купе можна буде через мобільний додаток "Укрзалізниці". Жіночі купе буде запроваджено на кількох маршрутах далекого прямування, пасажири яких проводять у дорозі багато часу.

У 2010 році компанія вже запроваджувала таку послугу, але вона не користувалася попитом, адже була доступна виключно в касах. В "Укрзалізниці" додали: усі нові та модернізовані вагони - а це близько 15% вагонів в активному використанні - наразі обов'язково оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника.

Українці досить активно підтримують таку ідею - це видно з голосування за петицію, яку було опубліковано на сайті Кабміну 15 травня. Щоправда, авторка петиції пропонувала зробити не жіночі купе, а жіночий вагон. За тиждень петиція майже зібрала необхідну для розгляду кількість голосів - більше 22 тисяч з 25 000.

У 2020 році в купе поїзда "Маріуполь - Київ" напали на журналістку, її намагався зґвалтувати попутник. Нападника затримали, але вироку суду у справі не було - чоловік помер у квітні 2021 року.

У Європі окремі вагони для жінок є, зокрема, у Німеччині та в Чехії. Також окремі поїзди для жінок із дітьми (хлопчики - до 12 років) є в Мексиці.