17-річний Сергій Чередниченко з Великого Бурлука пішки вибрався з російського полону. Про це він розповів у спецпроєкті омбудсмена Дмитра Лубінця.

Зустрів війну хлопець вдома разом з батьками у Великому Бурлуці, який одразу опинився в окупації. Росіяни вивезли Сергія в місто Валуйки Бєлгородської області РФ ще навесні 2022 року.

До війни хлопець навчався в музичній школі та займався футболом. 

Згадуючи день, коли його вивезли, він розповів, що до нього підійшли 4 окупанта з автоматами, одягли на нього військову форму, дали 2 магазина з автоматів та посадили до машини. Тоді Сергій розумів - показувати гордість людям, для яких твоє життя нічого не коштує, - сенсу немає.

Хлопець чотири рази намагався втекти від окупантів, він винаймав машину та пішки йшов до кордону. На четвертий раз, після втечі, його відвезли до підвалу. Там жорстоко били та допитували. Окупанти, дізнавшись, що хлопець - футболіст, взяли 40-50-сантиметровий болт та били по ногам та голіностопам. Коли хлопець дійшов до українських прикордонників, його шкарпетки були повністю в крові.

Сергій згадує себе до війни й каже, що тоді він мріяв та жив абияк, наразі у нього є цілі та він навчився цінувати життя.

За інформацією заступника начальника ГУ Нацполіції в Харківській області Сергія Болвінова, наразі депортацію понад пів тисячі дітей із Харківщини розслідують правоохоронні органи, зібрані матеріали направляються до Міжнародного кримінального суду.

Частину депортованих Росією українських дітей вдалося повернути на підконтрольну Україні територію, частина повернулася й проживає на тимчасово окупованих територіях, але є й такі діти, які досі знаходяться у РФ. Точну кількість правоохоронці не називають.

Дітей росіяни вивозили з Балаклії, Ізюму, Вовчанська, Куп’янська та інших населених пунктів.