У Фінляндії збирають обігрівачі для Харкова. Місто Турку організувало збір опалювальних приладів для харків'ян. За словами мера Турку Мінни Арве, до акції залучать благодійників, пише Yle.

У серпні 2022 року Харків та фінське місто Турку з населенням приблизно 187 тисяч осіб стали містами-побратимами.

Збір пожертвувань відбудеться з 7 по 10 грудня. Прийматимуть обігрівачі, водяні насоси та обладнання для організації громадського харчування. Саме ці прилади, за даними мерії Турку, потрібні найбільше.

"Це те обладнання, про яке просили влада Харкова", - повідомила Мінна Арве.

З бюджету Турку також виділять 30 тисяч євро на придбання потрібних приладів.

У харківській мерії неодноразово заявляли, що майбутній опалювальний сезон буде складним. Війська РФ прагнуть зруйнувати комунальну інфраструктуру, залишити городян без світла, опалення та води. За даними мера Харкова Ігоря Терехова, вже пошкоджено 117 об'єктів “Харківських теплових мереж”: 20 км магістральних трубопроводів, 44 котельні, одна ТЕЦ, 46 центральних та сім індивідуальних теплових пунктів, три насосні станції.

На випадок відключення централізованого теплопостачання у місті готуються пункти обігріву, де городяни матимуть змогу зігрітися, отримати гарячий чай, зарядити телефони або планшети.

У деяких містах та селищах Харківської області вже виникли значні проблеми із опаленням. Влада Волчанська повідомила, що в місті немає газу, і відновити його подачу цього опалювального сезону неможливо. У селищі Слобожанське в районі Змієвого опалення теж немає взагалі. Навіть у кабінеті селищного голови стовпчик термометра піднімається до позначки 12 градусів.