Російський пілот, який бомбардував Харків на початку вторгнення, ще тоді розповів про наказ знищити українців як націю. Про це в інтерв'ю Раміні Есхакзай повідомив бригадний генерал юстиції Сергій Мельник "Марсель".

За словами генерала, тими днями одного з пілотів, які бомбили Харків, збили офіцери Харківського національного університету Повітряних сил. Вночі, коли пілота взяли в полон, генерал Мельник допитував його разом із командиром 127-ї бригади тероборони.

"Спочатку він поводився підготовлено. Попросив зателефонувати дружині, щоб сказати, що він живий. Ми дали йому телефон. Попросили сказати дружині, щоб вона зчинила шум серед дружин інших пілотів, розповіла, що вони бомблять не ліси і поля, як цей пілот стверджував, а місто, цивільне населення, Ну, він і почав говорити їй: "Мене тут змушують сказати, що я бомблю..." Я сказав: "Стоп". І тоді ми його взяли і покатали по місту. Показали йому Салтівку, показали інші мікрорайони, де впали його бомби. Після цього вираз його обличчя змінився, він почав говорити інші речі", - розповів Сергій Мельник.

За словами генерала "Марселя", у розмові з російським пілотом ще тоді його стурбувала одна фраза. Росіянин сказав, що "в них є команда знищити українців як націю".

"На що я йому відповів: ще не народився той воїн, який знищить нас як націю", – заявив генерал.

Є припущення, що цим російським пілотом був Максим Криштопа, якого збили над Харковом 6 березня. Тоді під час допиту з'ясувалося, що Криштопа вилітав тричі: 24 лютого, 3 березня та 6 березня. Були вильоти між Ізюмом та Балаклією, за 15 км на північ від Харкова та безпосередньо до Харкова. Під час допиту затриманий стверджував, що виконує бойове завдання - "ураження живої сили противника в лісовому масиві на північ від Харкова". Він також цинічно побажав "швидшого настання світу" та "порадив" людям, які втратили близьких, - "триматися". Літак, яким літав Криштопа, збили наші бійці над Харковом, уламки впали на територію ХАЗу.

На фото: уламки збитого 6 березня російського літака