Під час прориву ворожих ДРГ до Харкова у лютому 18 росіян здалися в полон на Олексіївці. Про це розповів бригадний генерал юстиції Сергій Мельник "Марсель".

27 лютого о п'ятій ранку до Харкова прорвалися російські ДРГ: два танки, чотири "Тигра", кілька броньованих КамАЗів. Генерал Сергій Мельник розповів про подробиці цього прориву і про те, чому росіяни були розбиті. За словами генерала, лінія фронту, яку тримали наші бригади у Харківській області, була дуже великою – це 200 км. Ті "прогалини", які були у лісопосадках біля кордону, і дали можливість російським військам підійти до Харкова.

"Але це не було ударним проривом. Їм потрібно було зайти в місто і втримати, щоб підтягнулися основні сили та засоби. Тому вони зайшли і намагалися втриматися, але це не вийшло", - зазначив Мельник.

Він додав, що 18 росіян одразу здалися в полон на Олексіївці. А решта 28, які зайняли сумнозвісну школу на вулиці Шевченка, вели бій 8 годин.

"Це були підготовлені професійні військовослужбовці, і трималися вони дуже завзято, але ніхто з них не вижив", - сказав Мельник.

Школу штурмували наші бійці, які знищили росіян, а школа згоріла під час бою.

Як зазначив генерал "Марсель", ворог провалив наступ на Харків із кількох причин. По-перше, в армії у ворога залишилися пережитки Радянського союзу, ставлення генералів і полковників до рядових, при якому "генерал цар, а солдат ніхто" . По-друге, вони не мали бойового досвіду, щоб подолати опір і дух наших бійців, які воюють з 2014 року.

"У нас є моральна стійкість у бою. Але найголовніша стійкість - тому що це наша батьківщина, наша земля. Ми - мирна нація і не хочемо захоплювати чужі землі. Ми хочемо мирно розвиватися, щоб наші діти могли нормально жити та вчитися. Через це у нас є сила волі та духу, а у них цього немає", - зазначив генерал.

Влітку начальник поліції Харківської області Володимир Тимошко назвав 27 та 28 лютого 2022 року вирішальними для Харкова. Він розповів, що тоді ворожі ДРГ намагалися взяти штурмом управління поліції, але їм дали рішучий бій, і росіяни відступили до Клочківської, де їх надалі знищили. Саме тими днями ворог точно зрозумів, що Харків йому не взяти.