Прикордонники Харківської області отримали фінську сауну. Мобільну лазню було доставлено ​​до України благодійною організацією Sauna Aid. Прикордонники отримали автентичну фінську сауну на дровах, яка вбудована у компактний залізний контейнер. Вона спроектована так, щоб її можна було використати в автономних умовах.

"Особиста гігієна є важливою частиною повсякденного життя військовослужбовців, тому мобільну сауну відправили до одного з прикордонних підрозділів, особовий склад якого захищатиме Батьківщину в польових умовах", - сказано у повідомленні прикордонної служби.

Чим лазня відрізняється від сауни?

Досить часто можна зустріти людей, для яких сауна та лазня є синонімами. Але це не зовсім так.

У лазні парний ефект виходить за рахунок вологої пари, вологість повітря може сягати 70%. У сауні повітря сухе, вологість - не більше 20%, а температура, навпаки, вище, і може сягати 100 градусів, а то й більше.

Деякі люди не дуже добре переносять вологе повітря. Таким краще користуватися не лазнею, а саме сауною.

Ще одна відмінність – розташування каменів. У лазні вони знаходяться у спеціальній печі із зачиненими дверима. Закрите каміння гріють довше. Щоб додати води та посилити пару, треба відчинити дверцята. Сауна ж має на увазі відкрите розміщення каміння, вони безпосередньо нагрівають повітря.

У сауні передбачено наявність басейну, щоб після парної відразу поринути у прохолодну воду. Мобільну сауну можна, наприклад, розміщувати біля водойми. У лазні є діжка з водою, яку виливають на себе, або велика бочка, в яку занурюються після парної.

Віник – це для лазні. У сауні він зовсім не потрібен. Тільки у вологій парилці можна отримати ефект масажу, при цьому віник заздалегідь замочують у воді. У сауні його використовувати неможливо через суху пару. Тут, як правило, є столи для масажу, щоб відвідувач міг максимально розслабитись.