На Харківській митниці призначено керівника. Як повідомили у відомстві, на цю посаду призначено Юрія Герасимова.

У 2021 році Державна митниця України перейшла у формат єдиної юридичної особи, тоді ж створили 26 митниць, було реорганізовано Слобожанську, і з 1 липня 2021 року почали працювати Харківська та Сумська митниці. Зоною діяльності Харківської митниці визначено Харківську область, в якій до війни було розташовано 13 пунктів пропуску (пунктів контролю) та 8 митних постів.

Герасимов вже очолював Харківську митницю – це було також у 2021 році, у вересні. Згідно з тодішньою його декларацією, він володів трьома земельними ділянками в Краснокутському районі та сел. Високий, а також двома житловими будинками у Високому. У його дружини було задекларовано квартиру в Харкові та автомобіль Toyota Camry. До призначення на митницю Юрій Герасимов працював в Одеському обласному управлінні СБУ. Буквально за місяць Герасимова перевели до Одеської митниці. На місце Юрія Герасимова прийшов Олег Шахрай, який очолював Харківську митницю до кінця літа 2022 року, після чого його перевели до Львівської митниці. До 16 листопада, коли було підписано наказ про нове призначення до Харкова Юрія Герасимова, обов'язки начальника Харківської митниці виконував Олександр Малько.

Митні органи контролюють переміщення товарів, заборонених та обмежених для вивезення чи ввезення в Україну. Приміром, для ввезення на митну територію Україну заборонено:

  • зброю військових зразків та боєприпаси до неї;
  • наркотичні та психотропні речовини;
  • сильнодіючі отруйні, радіоактивні, вибухові речовини;
  • друковані матеріали, негативи, зняті плівки, фотографічні знімки, кінострічки, відеозаписи, рукописи, платівки та інші звукозаписи, малюнки та інші друковані образотворчі матеріали, що містять пропаганду ідей війни, расизму, расової дискримінації та геноциду, а також спрямовані на підрив територіальної цілісності України, її державного суверенітету,
  • продукція порнографічного характеру;
  • товари, імпорт яких здійснюється із порушенням прав інтелектуальної власності.