Харків'янин Олександр Петришин став суддею Конституційного суду. Про це повідомили у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого.

За інформацією вишу, 21 вересня під час спеціального пленарного засідання КСУ Олександр Петришин склав присягу.

Володимир Зеленський призначив Петришина ще у листопаді минулого року (указ № 597/2021), але тоді КСУ не мала вакансій.

Олександр Петришин - доктор юридичних наук, професор кафедри теорії та філософії права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, президента Національної академії правових наук.

У зв'язку з бажанням України вступити до ЄС Венеціанська комісія рекомендує змінити процедуру призначення суддів Конституційного Суду. Можливо, вже скоро з'їзду суддів України доведеться обирати склад КС за своєю квотою за участю міжнародних експертів.

Конституційний Суд України (КСУ) - єдиний орган конституційної юрисдикції в краъны, що, безперечно, виділяє його у системі органів судової влади. Особливість КСУ у тому, що він є єдиним органом, уповноваженим приймати рішення та давати висновки щодо конституційності законів та інших нормативних актів Верховної Ради України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, здійснювати попередній та поточний конституційний контроль за відповідністю Конституції України міжнародним договорам України та міжнародним договорам, внесеним до Верховної Ради на отримання згоди парламенту. Крім того, КСУ контролює процедуру імпічменту президента України.