16-річний харків'янин Радомир Тютюнник вивчає ази початкової військової підготовки в польових умовах і сам збирає дрони для армії. Підліток назвав свій апарат Rama Drones, повідомляє "Армія Inform".

За словами батька підлітка - бійця стрілецької бригади Повітряних Сил Олександра Тютюнника, той почав вивчати питання безпілотної авіації після розповідей про БПЛА і, зокрема, FPV-дрони. Це безпілотники з функцією передачі відео в реальному часі з камери на самому БПЛА.

Свій перший дрон Радомир робив три тижні. Нині Rama Drones проходить випробування: літає з пластиковою пляшкою води, днями виконуватиме польоти з навчальними боєприпасами, а опісля - з бойовими: гранатами та мінами калібру 82 мм.

Підліток разом із батьком планують виробництво двох типів БПЛА: дрона-камікадзе та безпілотника багаторазового використання, обладнаного системою скидання боєприпасу.

Зазначається, що головна перевага Rama Drones - собівартість. Він значно дешевший за всі відомі FPV-дрони. На один такий дрон потрібно 10-15 тисяч гривень. За словами Олександра Тютюнника, вклавши свої гроші та волонтерів, вдалося зібрати кошти на 4 дрони. Якщо до проєкту долучаться небайдужі українці, то над створенням дронів працюватиме не тільки Радомир, а й група ентузіастів, що живуть у різних містах України.

Раніше харківські інженери запустили в серійне виробництво безпілотник Sirko, названий на честь легендарного козацького полководця. "Сірко" здатний фіксувати камерою місцевість протягом півтори години, а матеріал, з якого зроблено дрон - "радіопрозорий", і його майже неможливо побачити в радіозоні.