На харківському вокзалі прибрали меморіальну дошку російською мовою. Про це повідомив телеграм-канал “Деколонізація.Україна”.

Напис на дошці повідомляв, що “6 липня 1869 року розпочала свою діяльність Південна залізниця. Цього дня до перону харківського вокзалу прибув перший поїзд із Москви. 1969 року указом Верховної Ради Союзу РСР дорога нагороджена орденом Леніна”.

На підприємстві "Укрзалізниця" також повідомили, що Південну залізницю перейменують. Управління "Південні залізниці" з'явилося ще 1907 року за часів Російської імперії.

Вокзал перейменовувати не доведеться, тому що в офіційних документах він називається "Харків-пасажирський". Назва "Південний вокзал" використовується городянами як неофіційна. Але, не виключено, що після перейменування дороги буде порушено питання про перейменування станції метрополітену під назвою "Південний вокзал".

На підприємстві "Укрзалізниця" розроблено програму, відповідно до якої буде вилучено всі найменування та зображення на об'єктах залізничного транспорту, пов'язані з РФ чи радянським минулим. Програма розрахована на 2023–2025 роки.