На Харківщині видали перші посвідчення на повернення з незаконної депортації до РФ. Про це повідомили у Богодухівській районній державній адміністрації.

До служби звернулися жителі Балаклії, дочка яких на початку липня 2022 року була примусово вивезена до РФ. Ще одне посвідчення видали для мешканця Харківського району.

Такі посвідчення призначені для людей, які були депортовані до РФ або виїхали з тимчасово окупованих територій та втратили паспорти. Оформляється посвідчення безоплатно протягом 5 робочих днів з дня подання заяви-анкети. Термін дії документа – 3 місяці.

За даними Державної міграційної служби України (ГМС), на території РФ можуть перебувати понад мільйон громадян України, які вимушено залишили країну після початку повномасштабної російської агресії. Частина втратила документи. Було ухвалено рішення про видачу спеціальних посвідчень.

Голова ГМС Наталія Науменко повідомляла, що звернутися за посвідченням можуть родичі особи, яка опинилась без документів у РФ.

Родичі через волонтерські організації чи самостійно організують передачу посвідчень територію РФ. Людина, яка отримала посвідчення, може протягом трьох місяців перетнути кордон РФ з Латвією або Естонією і повернутися транзитом через Польщу в Україну.

За даними Наталії Науменко, РФ не має права не визнавати такі посвідчення, оскільки це документ, передбачений міждержавними угодами щодо перетину державного кордону.

Загалом, за статистикою ГМС, станом на кінець 2022 року понад 7,5 млн. українців стали вимушеними мігрантами, з них понад 4,5 млн. громадян отримали тимчасовий притулок у країнах ЄС.