Бізнес Харківщини оживає. Губернатор Олег Синегубов в інтерв'ю "Слобідському краю" повідомив, що починаючи з вересня 2022 року виробництво починає поступово відновлюватися.

Повномасштабне вторгнення РФ завдало значної шкоди економіці області. У перші місяці війни понад 80% підприємств були змушені призупиняти роботу, тисячі людей втратили робочі місця. За підсумками 2022 року виробництво промислових підприємств упало на 40%.

Після звільнення Харківської області у вересні-жовтні 2022 року, до Харкова та інших населених пунктів з евакуації повернулася значна кількість людей, відновлюється ділова активність.

За даними Держстату, на 1 листопада 2022 року в області налічувалося 38 133 активні підприємства. В основному це підприємства агропромислового комплексу, підприємства у сфері ІТ, оптової та роздрібної торгівлі, житлово-комунального господарства. Серед галузей промисловості переважають підприємства харчової промисловості. За кількістю фізичних осіб – підприємців регіон посідає друге місце у країні.

За 2022 рік суб'єктами господарювання до бюджетів усіх рівнів області перераховано 57,3 млрд. грн. податків та зборів. До Держбюджету надійшло близько 35,3 млрд грн. Інші 22 млрд грн. надійшли до місцевих бюджетів.

Харків'яни та мешканці області можуть отримати гроші на запуск бізнесу. 1 лютого стартувала нова хвиля подання заяв на урядову програму мікрогрантів “Власна справа”. Отримати мікрогрант у сумі від 50 до 250 тис. грн. можуть як діючі підприємці, і люди, які мають досвіду підприємницької діяльності.