Харківські механіки зробили електромобіль зі старого 50-річного радянського позашляховика. Про це повідомляє "Суспільне".

Тепер машина здатна проїхати до 200 км на зарядженій батареї. Автомобіль майже безшумний, бо замість рідного бензинового двигуна під капотом електричний. Механіки Кирило з другом Андрієм купили та переобладнали машину спеціально для харківських розвідників.

"Його не видно в тепловізор через те, що немає двигуна внутрішнього згоряння, а також майже немає вузлів і агрегатів, що нагріваються. Ті, які трохи нагріваються, ми закрили", - розповів механік Андрій Лапшин.

При повному заряді батареї електромобіль може проїхати до 200 км бездоріжжям. У телефоні можна подивитися, яке споживання, скільки відсотків заряду, скільки машина заряджатиметься, температуру батареї. 34-річний Андрій за освітою – машинобудівник, 27-річний Кирило – зварювальник. До війни хлопці монтували комп'ютерне обладнання. Сам автомобіль та його дообладнання коштували майже 300 000 гривень. Профінансувала проект харківська волонтерська організація. Механіки за свою роботу грошей не брали.

"Хочеться допомагати і робити якийсь внесок для якнайшвидшої перемоги. Результат вийшов непоганий", - додав Андрій.

За словами механіків, вони мають запчастини для переобладнання в електричні ще двох машин.

Це не вперше, коли кмітливість та інженерна жилка харків'ян допомагають на фронті. Так, Харківська тероборона зробила із покинутих російських машин "УАЗ-оркодав". За словами бійців, вони знайшли покинуті автомобілі "УАЗ" росіян у лісах. Машини були не на ходу, на одній не було коліс. З трьох автомобілів у результаті вийшов один. За два тижні трофейний УАЗик уже стояв у строю.

Фото: Дмитро Гребінник/Суспільне Харків