У Лозовій виник провал серед центру міста. Фото опублікували у телеграм-каналі LozovaNews.

Провал вже оглянули науковці Лозівського краєзнавчого музею. Вони виявили склепіння з цегли над порожнинами, які розташовані глибше у землі. Цегла червона, досить стара, за розміром довша за сучасну, важка і міцна. Тавро виробника відсутня.

"Вважаємо, що це, можливо, залишки льоху чи підвалу початку минулого століття. У місті було багато купців, які мали такі сховища. Подібні знахідки раніше фіксувалися і в інших районах старого міста. Візуально порожнечі простежуються й далі. Вважаємо, що прірву треба законсервувати для подальшого дослідження у мирні часи, а територію, де візуально простежуються поглиблення та можливі нові провали, позначити як небезпечну для прогулянок лозовчан. Наше місто зберігає ще багато таємниць”, – наголосили історики.

photo-2022-11-21-11-21-00 photo-2022-11-21-11-21-00-2 photo-2022-7711-21-11-21-00

Мало хто знає, що в Харківській області досить багато печер. Найближчі міста - Липецькі каменоломні - це рукотворні печери. Липецькі каменоломні складаються з чотирьох окремих систем, кожна з яких має дуже розгалужену структуру, де без карти можна і заплутати. Наприклад, печера Липці-1 має сумарну довжину ходів понад 380 метрів із загальною площею 886 кв. метрів. Зараз у печери краще не їздити – хоч Липці звільнили, це дуже небезпечна територія, на якій лишилося багато мін.

Перед війною у Харкові була ідея зробити музей у місцевих підземеллях, які розташовані у центрі міста, зокрема, під вулицею Квітки-Основ'яненка. Передбачалося поєднати підземні ходи Харківського гостиного двору, підвальні частини будівлі міської ради по вул. Квітки-Основ'яненка, 7 та будівлі по вул. Квітки-Основ'яненка, 4/6. Було розроблено проекти туристичних маршрутів та вже проведено пілотні екскурсії.