Харківські школи позбавлять російських імен. Директор Департаменту освіти міськради Ольга Деменко повідомила виданню KHARKIV Today, що середні навчальні заклади міста очікує на хвилю перейменувань.

З назв шкіл зникнуть імена діячів, пов'язаних із РФ.

За даними видання, в соцмережах з'явилася інформація про можливе перейменування Харківської гімназії №46, яка має ім'я російського вченого Михайла Ломоносова. Ця школа в Слобідському районі 10 липня зазнала бомбардування з боку військ РФ. Ракетою було знищено основний корпус.

У Департаменті освіти підтвердили цю інформацію.

"Все, що було "імені", втратить імена. Все нерідне ми приберемо. Можливо, з'являться школи з іменами українських Героїв. Перейменування шкіл – це непросте питання. Це зміна стуатуту, договорів", – розповіла Ольга Деменко.

Рішення про зміну назв має ухвалити міська рада.

У громадах Харківської області із назв шкіл прибирають також імена бійців, які у 1940-х воювали проти нацистської Німеччини.

У Краснокутській громаді планували перейменувати дві школи імені радянських солдатів Івана Нестерова та Олексія Майорова.

У Харкові також є навчальні заклади, які носять імена Героїв Радянського Союзу:

  • школа №79 імені Василя Поколодного (льотчик, харків'янин);
  • школа №31 ім. Набойченко (кулеметник стрілецького полку, харків'янин);
  • школа №135 імені Костянтина Ольшанського (командир роти, уродженець Харківської губернії);
  • школа №88 імені Зубарєва (перший секретар Харківського підпільного обкому комсомолу під час німецько-нацистської окупації);
  • школа №30 – імені Сергія Борзенка (фронтовий кореспондент, харків'янин);
  • школа №24 - імені Івана Питікова (учасник війни проти німецько-нацистських окупантів, директор цієї школи з середини 1960-х);
  • школа №32 Олександра Головачова (полковник, командир бригади);
  • школа №49 імені Харківських дивізій;
  • школа №61 імені Івана Танкопія (командир бригади НКВС, загинув під час оборони Харкова);
  • школа № 136 імені Петра Говоруненка (генерал-лейтенант танкових військ, брав участь у визволенні Харкова);
  • школа №106 імені Володимира Киселя (учасник війни в Афганістані, учень цієї школи);
  • школа №127 імені маршала Жукова.

Значна частина шкіл має імена людей, чиє життя пов'язане з Харковом чи Харківщиною.

У перспективі зміниться і принцип формування назв навчальних закладів.

"Згідно із Законом про повну загальну освіту, всі школи будуть перейменовані. Це мало відбутися цього навчального року, але Міністерство освіти відстрочило це питання. Тепер не буде загальноосвітніх шкіл", - повідомила директор міського Департаменту освіти.

Що це означає? Школи у колишньому вигляді зникнуть у принципі. Ще у 2017 році було ухвалено закон "Про освіту", згідно з яким протягом п'яти років, до 28 вересня 2022 року, потрібно було провести реорганізацію навчальних закладів. Замість шкіл мали утворити початкові школи, гімназії та ліцеї. Початкова школа поєднає учнів 1-4 класів. Гімназія - це колишня "дев'ятирічка" - з 5 по 9 клас. Старшокласники (10-12 класи) навчатимуться в ліцеях. Реалізації цього проекту завадила агресія РФ проти України. Реформа переноситься на більш пізній час.