З Ізюму Харківської області хочуть евакуювати унікальну пам'ятку - половецьких баб. Про це міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко повідомив у своєму телеграм-каналі.

"Росіяни розбили унікальну пам'ятку, що стояла на горі Кременець близько Ізюма тисячі років. Збереглися 8 з 9 половецьких баб, одна зруйнована прямим попаданням снаряда, поряд - зруйнована пам'ятка героям Другої світової війни", - написав Ткаченко.

За його словами, разом із місцевою адміністрацією буде організовано евакуацію пам'ятника до Харкова. Також міністерство допоможе музею відновити дах, щоб зберегти експозицію.

Фото зруйнованих кам'яних половецьких баб, які стоять на ізюмській горі Кременець, опублікував уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець.

"Бачимо, як наші пам'ятники "заважають" російським військовим - вони зруйнували кам'яних половецьких баб на горі Кременець неподалік Ізюму Харківської області. Пам'ятники датовані IX-XIII століттям. Своїми діями Російська Федерація порушує норми міжнародного права - а саме Гаазьку конвенцію про захист культур у разі збройного конфлікту", - наголосив він.

Половецькі баби: трохи історії

Кам'яні половецькі баби на горі Кременець датовані ІХ-ХІІІ століттям. Вони зображують чоловіків-воїнів і жінок і, незважаючи на примітивність, дають певне уявлення про фізичну подобу кочівників, їх одяг, прикраси та озброєння.

Половці, які створили більшість цих кам'яних бовванів, використовували їх як ідолів для шанування предків. Жіночі статуї, що рідко зустрічаються, давали воїнам підтримку і силу, непереможність у битві і безсмертя. Чоловічі постаті, яких більшість уособлювали батька-покровителя роду, його шанування сприяло благополуччю та процвітанню орди.