На підприємстві "Харківські теплові мережі" розповіли, які тарифи діятимуть у Харкові восени, під час наступного опалювального сезону.

Через те, що Кабмін ухвалив мораторій на підвищення тарифів на тепло і розподіл газу на період воєнного стану і ще шість місяців після його завершення - тарифи залишаться незмінними.

Таким чином, з 15 жовтня діятимуть такі тарифи:

  • гаряча вода у квартирах, де є рушникосушка, - 93,22 грн. за 1 куб. м (з ПДВ);
  • гаряча вода за відсутності рушникосушок - 86,32 грн. за 1 куб. м (з ПДВ)
  • опалення у квартирах з приладами обліку - 1539,50 грн. за 1 Гкал (з ПДВ);
  • опалення у квартирах без приладів обліку - 39,38 грн. за 1 кв. місць на місяць (з ПДВ).

Ці тарифи було затверджено наприкінці 2021 року.

З початку повномасштабного вторгнення рівень оплати за опалення і гарячу воду сильно впав. За період з 1 січня 2022 року по 30 травня 2023 року харків'яни накопичили 3,2 млрд гривень боргів. 

На час воєнного стану комунальні підприємства не можуть штрафувати боржників.

Теплові мережі суттєво постраждали від російських обстрілів. Під час спроб військ РФ зруйнувати енергетичну інфраструктуру протягом минулого опалювального сезону під час блекаутів відключалося опалення. Його довелося запускати вісім разів. 

Зараз харківські тепловики ведуть підготовку до нового опалювального сезону: планують перекласти рекордні 220 км теплових мереж, що на 20 км більше, ніж торік. Уже переклали майже 90 кілометрів, роботи тривають. Планують встановити 14 модульних котелень і п'ять міні-ТЕЦ.