Туреччина готова відбудовувати Харків після війни. Про це повідомили в Офісі президента України.

Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко провів зустріч із Надзвичайним та Повноважним Послом Турецької Республіки в Україні Ягмуром Ахметом Гульдере, під час якої було обговорено питання участі Туреччини у відновленні Харківської області. У зустрічі також взяв участь радник Надзвичайного та Повноважного Посла Туреччини в Україні Каан Башкур. В онлайн-форматі до спілкування приєдналися голова Харківської ОВА Олег Синєгубов, мер Харкова Ігор Терехов та Посол України у Туреччині Василь Боднар.

Кирило Тимошенко наголосив на тому, що для кожного регіону країни розроблено плани щодо швидкого відновлення важливої ​​інфраструктури (Fast Recovery plan). Такий план щодо Харківщини він презентував дипломату.

"У цьому плані ми маємо перелік об'єктів, які необхідно відновити зараз, найближчим часом. Це приватні будинки, квартири, школи, дитячі садки та заклади охорони здоров'я, мережі", - розповів заступник керівника Офісу глави держави.

Він зазначив, що планування відновлення необхідно розпочинати вже зараз, щоб після закінчення війни українські громадяни мали змогу якнайшвидше повернутися додому.

Наразі у Харківській області загалом 6238 об'єктів, що вимагають відновлення: 2589 житлових будинків, понад 3 тис. приватних будинків, 120 шкіл (15 зруйновано повністю та 105 - частково), 109 дитсадків (8 знищено, 101 - частково зруйновано), 45 медичних установ та 294 об'єкти мереж. Він також зазначив, що з будинків 1542 р. повністю зруйновано, а 1047 - частково.

Як зазначив Кирило Тимошенко, Харківська область межує з країною-агресором і майже щодня зазнає обстрілів з боку російської армії, тому потреби у її відновленні можуть змінюватися.

Заступник глави Офісу президента розповів про створення онлайн-платформи, куди вносять інформацію про всі об'єкти, які потребують відновлення чи реконструкції. Дані на платформі оновлюються щодня.

"Що ми хочемо зробити в Харківській області насамперед? Ми потребуємо відновлення приватних і багатоквартирних будинків, оскільки хочемо, щоб люди поверталися, бо це сприятливо вплине на економіку краю. Ми повинні дати житло, повинні відновити школи, адже діти повинні ходити в школи; відновити садки, медичні заклади", - наголосив Кирило Тимошенко.

Посол Ягмур Ахмет Гульдере у свою чергу наголосив, що у Харкові проживало та навчалося чимало турецьких громадян, тому Туреччина готова підтримати Україну у відновленні регіону.

Дипломат додав, що на міжнародній конференції у Лугано бачив презентацію Плану відновлення України. Він нагадав, що турецькі компанії мають суттєвий досвід роботи в нашій країні та готові приєднатися не лише до локальних проектів на Харківщині, а й до реалізації загальнодержавного плану відновлення.

Співрозмовники обговорили механізми співробітництва, координації, залучення інвесторів та порядок реалізації проектів, патронат над якими планує взяти турецька сторона.

Кирило Тимошенко та Ягмур Ахмет Гульдере також торкнулися питань участі Туреччини у забезпеченні Харківської області модульними будинками.