Понад 22 тонни гуманітарного вантажу відправили 20 лютого з Харкова мешканцям міста Газіантеп, що постраждали від землетрусу в Туреччині. Про це розказали у міськраді.

У збиранні продуктів тривалого терміну зберігання, дитячого харчування, засобів гігієни, теплого одягу та обігрівачів взяли участь представники харківських підприємств та почесного консульства Республіки Казахстан.

Харківський міський голова Ігор Терехов зазначив, що Газіантеп, влада якого підтримала харків'ян під час російського вторгнення, став одним із найбільш постраждалих від землетрусу міст. Газіантеп – це місто-побратим Харкова. Угода про співпрацю між Харковом та Газіантепом була укладена 15 квітня 2011 року.

"Я розмовляв з мером Газіантепа на початку війни, тоді влада міста дуже нас підтримала, а зараз час допомогти нашим друзям", - сказав Ігор Терехов.

20 лютого у турецькій провінції Хатай, яка знаходиться поблизу кордону із Сирією, зафіксували чергові сильні підземні поштовхи. За даними сейсмологів, було зафіксовано землетрус магнітудою 6,4 та 5,8 балів. Поштовхи відчувалися не тільки у Туреччині, а й у Лівані, на Кіпрі, Ізраїлі. За даними на 19 лютого, від руйнівного землетрусу в Туреччині, який стався 6 лютого, загинула майже 41 тисяча людей. У більшості провінцій пошуково-рятувальні роботи завершено.

Чи можливі серйозні землетруси в Україні

Як розповів в ефірі "Українського радіо" директор Інституту геофізики ім. Суботіна Академії наук України Олександра Кендзера, в Україні максимальні сейсмічні впливи є на південному заході Одеської області. Там інтенсивність сейсмічних поштовхів може досягати 7–8 балів за 12-бальною шкалою, і вони проходять переважно у зоні Вранча в Румунії. У 1940, 1968, 1977 і 1990 роках практично всю територію України турбували землетруси, що сталися в зоні Вранча. Їх відчуло майже все населення України. Водночас учений зазначив, що атомні станції України не зруйнуються навіть за сильних місцевих землетрусів або поштовхів у зоні Вранча, розташованої біля наших кордонів.