У Харківській області на пошті крали гроші. Про це повідомили у прес-службі облпрокуратури.

В одному із сіл Лозівського району з 2017 по 2020 рік начальниця поштового відділення отримувала від місцевих жителів гроші нібито для оплати податку на доходи фізосіб та військовий збір, а як підтвердження отримання коштів видавала квитанції. Проте гроші жінка не перераховувала далі, а привласнювала собі. Щоб приховати злочин, вона підробляла касові звіти, вносячи туди неправдиву інформацію про суму прийнятих платежів.

Від цієї схеми постраждали 15 людей.

Суд визнав винною жінку за фактами присвоєння чужого майна шляхом зловживання своїм службовим становищем, складання та видачі свідомо неправдивих офіційних документів (ч. 2, 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України). Їй призначено покарання у вигляді 3 років та 2 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки.

Такі схеми поширені. Наприклад, у квітні 2021 року "Укрпошта" подала до суду на свою робітницю у Київській області. Компанія звинуватила її у тому, що плата за комуналку від клієнтів вчасно не потрапила на рахунки компаній. Тому у людей виник борг зі сплати спожитого газу та використаної електроенергії. Коли мешканці селища Бориспільського району завалили Укрпошту скаргами, там вирішили провести службове розслідування. Воно показало, що листоноші наприкінці робочої зміни мали передати плату начальниці відділення. Але вона платежів не реєструвала і не перерахувала кошти на поточні рахунки компаній. Пізніше суд визнав начальницю поштового відділення винною у шахрайстві. Ця справа не закінчилася вироком, бо сторони пішли на світову. Жінка зізналася, що забрала собі гроші, які люди платили за газ та світло.