Харківську область розглядають пріоритетною, де впроваджуватимуть газову генерацію електроенергії. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, який 20 лютого відвідав Харків з робочим візитом.

За словами міністра, така генерація маневрена, тому Харківський регіон розглядається як один із пріоритетних, де ця генерація встановлюватиметься. Це планують зробити до наступного опалювального сезону.

Газотурбінна генерація – це процес виробництва електричної енергії з використанням газових турбін. Вони працюють за принципом спалювання газу в камері згоряння, де енергія, що виділяється при згорянні газу, перетворюється на механічну енергію, що обертає турбінний вал. Турбінний вал приводить у дію генератор. Газотурбінная генерація має низку переваг у порівнянні з іншими методами генерації електроенергії. По-перше, вона дозволяє швидко запустити та зупинити генератор залежно від потреби. По-друге, газотурбінні установки досить компактні, що дозволяє встановлювати їх навіть у міських зонах. Крім того, газотурбінная генерація має високу ефективність та екологічність, тому що при згорянні газу виділяється менше вуглекислого газу та інших шкідливих викидів, ніж при спалюванні вугілля або нафти.

За словами Германа Галущенка, зараз Харківська область одержує електроенергію з інших регіонів. На Харківщині є генерація, але вона перебуває під постійними атаками.

"У пріоритеті - децентралізація генерації. Важливо, що Харківщина - потужний регіон, нам потрібно тут забезпечити велику генерацію, щоб вона максимально покривала споживання при пошкодженні мереж та неможливості передачі електроенергії", - зазначив міністр енергетики.

20 лютого, за даними голови ХОВА Олега Синєгубова, Харківська область отримала близько 15 тонн обладнання для ремонту електрогенеруючої інфраструктури. Це генератори, трансформатори тощо. Загалом для енергетичного сектору Харківщини міжнародні партнери вже передали понад 162 тонни обладнання.

Станом на 20 лютого дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній і поки що не прогнозується, ліміти щодо споживання електроенергії областям, у тому числі Харківській, не давали, тобто за такої ситуації відключати світло харків'янам не будуть.