Погруддя Пушкіна в Краснограді ще не знесли, але загорнули в целофановий пакет. Фото пам'ятника опублікував телеграм-канал "Деколонізація.Україна".

Після початку повномасштабного вторгнення в Україні відбувається дерусифікація і деколонізація. По всій країні демонтують пам'ятники, пов'язані з історією або культурою РФ чи радянським періодом.

Майже рік тому місцеві члени партії "Європейська солідарність" пропонували знести погруддя Пушкіна в Краснограді. Тоді мер Світлана Кривенко відповіла, що пам'ятник є об'єктом культурної спадщини і охороняється державою, демонтувати його своїм рішенням міська влада не може. До Департаменту культури і туризму ХОВА надіслали запит із пропозицією виключити бюст Пушкіна з Державного реєстру нерухомих пам'яток. 

Наразі пам'ятник обгорнули чорним целофановим пакетом. 

Активісти пишуть, що пам'ятник можуть знести крім рішення місцевої влади.

"Місцева влада грає з вогнем. Направили останнє звернення. Не буде демонтажу - будуть кувалди або трос", - ідеться в повідомленні.

У Харкові були спроби несанкціонованого знесення пам'ятників. Невідомі розбили погруддя молодогвардійців, встановлені на вулиці Культури біля гімназії №116. Незабаром після цього погруддя прибрали.