Дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній і поки що не прогнозується, ліміти щодо споживання електроенергії областям, у тому числі Харківській, не давали. Про це повідомили у "Укренерго".

За даними компанії, працюють усі види електростанцій в енергосистемі. Через сприятливі погодні умови та поступове зростання світлового дня збільшилася робота електростанцій із відновлюваних джерел енергії. Вони працюють і вранці, частково беручи участь у покритті і цього піку споживання.

"Ліміти споживання в області не давали через відсутність дефіциту в потужності в енергосистемі. Однак за зміни ситуації в енергосистемі та різкого зростання споживання можливе застосування відключень", - зазначили в "Укренерго".

Якщо ситуація зміниться у гірший бік, то графік погодинних відключень у Харківській області з 20 по 26 лютого можна переглянути за посиланням.

Непроста ситуація поки що на Одещині. За словами представників компанії, пошкодження там складні та масштабні, тому відновлення надійного енергопостачання потребує тривалого часу.

В "Укренерго" також нагадали, що понад 10 ГВт основних потужностей поки що недоступні українській енергосистемі і перебувають під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих південних територіях також знаходиться більшість вітрових і сонячних електростанцій.