Харківську стоматологію оштрафовано за рекламу без попереджувального напису "Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я". Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

Йдеться про стоматологію на вул. Гоголя, 5, яка порушила ч. 4 ст. 21 Закону України "Про рекламу", розмістивши її без тексту "Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я". Цей рядок повинен займати не менше 15% площі всієї реклами.

Також у Держпродспоживслужбі розповіли, що підприємство не надало документів посадовим особам відомства. У результаті суд задовольнив позов Держпродспоживслужби про стягнення зі стоматології штрафних санкцій.

Закон про рекламу лікарських препаратів Верховна Рада ухвалила ще 2011 року. 2018 року Міністерство охорони здоров'я розробило законопроект, яким пропонувало заборонити рекламу цілительства та нетрадиційної медицини, а також показувати в рекламі лікарів та відомих людей. У липні 2021 року Рада схвалила законопроект, що забороняє продаж ліків дітям до 14 років, і того ж року президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким до 1 січня 2024 року в країні запровадять мораторій на рекламу лікарських засобів у теле- та радіопередачах та у ЗМІ. Таке рішення було ухвалено для "мінімізації шкідливого впливу самолікування на здоров'я українців".

Оштрафувати у Харкові, як і по всій Україні можуть також за рекламу російською мовою. Харків'яни можуть скаржитися на таку рекламу до Держпродспоживслужби.