Харківський міський голова Ігор Терехов виграв суд щодо використання російської мови у своїх соцмережах. Про це йдеться в рішенні Київського райсуду Харкова.

Суд задовольнив позов Ігоря Терехова про скасування постанови про порушення мовного закону. Міський голова посилався на те, що свою сторінку у Facebook і телеграм-канал вів як публічна, а не посадова особа, і що ці сторінки не є офіційними інтернет-представництвами Харківської міськради. У сторони відповідача є час на апеляцію.

На мера Харкова вже накладали штраф за використання російської мови в публічному просторі, зокрема, в ефірі телемарафону. У грудні 2022 року Терехов сплатив штраф у 3400 гривень, вони пішли до міського бюджету. Але той штраф Ігор Терехов не оскаржував у суді.

З кінця 2022 року мер Харкова спілкується з журналістами українською, а пізніше і свої сторінки в соцмережах став вести державною мовою. У квітні цього року Ігор Терехов заявив, що серед харків'ян українська мова вже стає трендом, вона все частіше звучить на вулицях. Мер спрогнозував, що Харків буде україномовним містом, адже "після тих жахів, які творить Росія, ми не зможемо говорити російською".