Харківська область у 2022 році продала зерна, молока та яєць на 400 мільйонів доларів. Про це повідомили у прес-службі обладміністрації.

За словами віце-губернатора Євгена Іванова, незважаючи на активні бойові дії та системні обстріли з боку РФ, фермери збирали врожай та займалися господарством. Це дозволило забезпечити продуктами внутрішній ринок, і організувати експорт.

Що експортували

Понад 200 млн доларів Харківська область заробила, продаючи продукти рослинного походження: зерно, каву та чай.

3 млн доларів регіон отримав за тварин та продукти тваринного походження - молоко та молочні продукти, курячі яйця та мед. Також експортувалися готові продукти та олії.

За даними міністра аграрної політики та продовольства України, аграрний сектор став основою українського експорту. Загальна вартість продукції склала понад 23 мільярди доларів США та 53% від усього експорту країни.

Експорт сільгосппродукції з Харківської області у 2022 році скоротився більш ніж у два рази. Так, 2021-го регіон експортував товарів на 1801,8 млн. доларів, із них - 910,5 млн. доларів припало на сільгосппродукцію (це 50,6% обсягу всього експорту). За 2020 рік загальний експорт становив 1471,1 млн. доларів, із цієї суми на 777,4 млн. доларів продали сільгосппродукції (52,8% загального обсягу експорту).